Tržište osiguranja značajan izvor investicija

Bez autora
Mar 28 2012

Srbija je sticanjem statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji načinila važan korak, a istovremeno to predstavlja i izazov za unapređenje svih oblasti života, između ostalog i finansijskog sektora. U taj sektor spada i tržište osiguranja, koje u Srbiji ima veliki potencijal i značajan je izvor za investiranje, što podjednako prepoznaju domaće i strane kompanije. Premije osiguranja su značajan izvor investicija i omogućavaju finansijsku stabilnost zemlje. Tekst o nacrtu novog zakona o osiguranju je u pripremi. Zakon o osiguranju će razmatrati poslanici u novom sazivu Skupštine Srbije. Nacrt novog zakona o osiguranju trebalo bi naredne sedmice da bude objavljen na sajtu Narodne banke Srbije.

Tržište osiguranja značajan izvor investicijaSrbija je sticanjem statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji načinila važan korak, a istovremeno to predstavlja i izazov za unapređenje svih oblasti života, između ostalog i finansijskog sektora. U taj sektor spada i tržište osiguranja, koje u Srbiji ima veliki potencijal i značajan je izvor za investiranje, što podjednako prepoznaju domaće i strane kompanije.

Premije osiguranja su značajan izvor investicija i omogućavaju finansijsku stabilnost zemlje - izjavila je juče Slavica Đukić Dejanović, predsednica Skupštine Srbije na regionalnoj konferenciji „Razvoj tržišta osiguranja u Jugoistočnoj Evropi“ u organizaciji kompanije Dunav osiguranje.

Ona je dodala da je organizacijom te konferencije počela javna rasprava o nacrtu novog zakona o osiguranju, čiji je tekst u pripremi. Slavica Đukić Dejanović je naglasila da će zakon o osiguranju razmatrati poslanici u novom sazivu Skupštine Srbije. Tokom jučerašnjeg skupa rečeno je da bi nacrt novog zakona o osiguranju trebalo naredne sedmice da bude objavljen na sajtu Narodne banke Srbije.

Prvi sekretar i šef Sektora za integracije i ekonomska pitanja u delegaciji Evropske unije u Srbiji Frejk Janmat istakao je da je sticanje statusa kandidata pozitivan signal u pogledu priliva investicija u Srbiju, razvoja privrede i tržišta osiguranja. On je naglasio da bi zemlje kandidati trebalo što pre da usklade svoje zakonodavstvo sa zakonima Evropske unije.

- U Srbiji su i dalje dominantni oblici takozvanog neživotnog osiguranja. U strukturi osiguranja najzastupljenije je osiguranje od auto odgovornosti. Trend uplaćivanja životnog osiguranja je sve prisutniji u Srbiji i u ovom trenutku iznosi oko 17 odsto u ukupnom osiguranju. Podaci pokazuju da su premije od osiguranja u prošloj godini iznosile 57 milijardi dinara, što je daleko od proseka u evropskim zemljama - rekla je Mira Erić Jović, viceguvernerka Narodne banke Srbije. Ona je dodala da je od 2005. godine u Srbiji registrovano 28 osiguravajućih kuća, od kojih je 21 u vlasništvu stranog kapitala.

Milenka Jezdimirović, generalna direktorka Dunav osiguranja, naglasila je da je regionalna konferencija organizovana u cilju harmonizacije finansijskog sektora u oblasti osiguranja.

- Naša kompanija je u svetlu novih zakonskih rešenja htela da pruži svoj doprinos, odnosno da predloži svoja stručna mišljenja na zadatu temu. Ideja nam je da konferencija bude spoj struke i nauke, kada je reč o unapređenju oblasti osiguranja. Dunav osiguranje ima 30 odsto učešća na tržištu osiguranja u Srbiji i godišnje učestvuje na 300 do 400 javnih tendera za usluge osiguranja. Prošle godine dobit je bila za 20 odsto veća zahvaljujući kvalitetu usluga, znanju zaposlenih i velikom poverenju jer je ažurnost kompanije u isplati štete 99,8 odsto - istakla je Milenka Jezdimirović.

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Vladan Manić založio se za nove vrste obaveznog osiguranja kao što su osiguranje u poljoprivredi i protivpožarno osiguranje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik